Doliny i lasy Szwajcarii cz. 11

Mleko należy do najpożywniejszych i najlepszych pokarmów, ma tylko tę wielką wadę, że prędko się psuje. Otóż od początku naszego wieku czyniono najrozmaitsze próby w celu przygotowania konserw mlecznych. Dziś istnieją w Szwajcarii liczne fabryki pokarmów mlecznych, nie ulegających psuciu się. Mleko zgęszczone kupuj się w aptekach; wygląda ono jak syrop, a rozprowadzone w pewnej ilości wody, smakiem przypomina zwyczajne mleko. Oprócz takiego zagęszczonego syropu, wyrabiają z mleka cukier mleczny, mączkę mlekową i inne konserwy, używane do karmienia niemowląt, lub też zakupywane w większych ilościach przez okręty, które, udając się w dalekie podróże, muszą mieć zapasy pożywnych, a nie psujących się pokarmów. Pod względem takich konserw Szwajcaria zajmuje pierwsze miejsce na świecie, i przemysł ten wciąż rozwija się w tym kraju.

Gdy w r. 1877 wywieziono mleka zgęszczonego 8 milionów funtów, to r. 1894 sprzedano go już 40 milionów funtów.

Spółkowe gospodarstwa mleczne i fabryki doskonale się opłacają i zachęcają do zakładania coraz nowych. Tak, że kto wie, czy nie prędko nadejdzie czas, gdy znikną zupełnie starzy pasterze, ich biedne szalety i skromne przyrządy mleczarskie, a na ich miejsce powstaną bogate spółkowe gospodarstwa.